Неостварливите ветувања на актуелниот Претседател

Пендаровски ветува дека со него ќе се прифатат бугарските уцени за промена на Уставот и за натамошната подреденост на Македонија под интересите на туѓи држави. Настапува со веќе виден цинизам и агресија дека тој е најдобар и е пред сите други кандидати, што наликува на шега која изнудува силно смеење, но и потсмев и сожалување.…

Read More

Поздравување на масовната поддршка во претседателската трка

Социјалистичката партија на Македонија ја поздравува масовната излезност и поддршката што и се дава на кандидатката за претседател на Република Македонија проф. д-р Гордана Силјановска Давкова. Народот знае што сака и што треба да избере за идниот претседател да биде достоен претставник на сите граѓани во Македонија. Од таму е масовната излезност и искажаната поддршка…

Read More

Неуспешниот мандат на Стево Пендаровски

Социјалистичката партија на Македонија го дели мислењето дека Стево Пендаровски во празно го потроши петгодишниот претседателски мандат, во празни прераскажувања и сплеткарења, непримерени за еден претседателски кабинет, и без видливи резултати за граѓаните и со негативни последици за државата. Јавноста многу добро знае за неговиот кабинет како за дувло на интригантство и високо коруптивни скандали…

Read More

Скриената опасност од законите за енергетски проекти

Социјалистичката партија на Македонија оценува дека најавеното донесување па одложување на 4 закони за енергетски проекти со државна поддршка се последните очајнички чекори на криминалците од власта во заминување за да украдат повеќе од една малијарда евра од македонските граѓани. Со овој и со претходните криминални проекти власта подготвува економско убиство на македонската држава. Страшни…

Read More

Предупредување во врска со пензискиот план на Битиќи

Социјалистичката партија на Македонија укажува дека приказните на вицепремиерот од СДС, Битиќи дека пензискиот план на Коалицијата “Твоја Македонија” ќе остави без пензија половина од пензионерите се конструкција и лага за партиски предизбори потреби. Зголемувањето на пензиите е неопходно и со право се предлага линеарно зголемување на пензиите од страна на Коалицијата „Твоја Македонија“ и…

Read More

Поддршка од СПМ за членство во Европската Унија

Социјалистичката партија на Македонија ја почитува определбата на мнозинството граѓани и политички партии во Македонија за јасната поддршка за членството во Европската унија. Социјалистичката партија на Македонија како европска партија со над сто години политичко присуство и со промоција на социјалистичката мисла во Македонија се згрозува од негативните квалификации, паушално дадени во медиумите за Коалицијата…

Read More

Оправдано незадоволство на пензионерите од актуелната власт

Социјалистичката партија на Македонија го разбира незадоволството на пензионерите од последното усогласувањето на растот на пензиите за 5,3%. Власта на СДС и ДУИ упорно се фали дека тоа е раст на пензиите но всушност е само делумно приближување до растот на инфлацијата и до растот на просечната плата што како модел не се покажа успешен…

Read More

Манипулација со показателите за растот на платите

Социјалистичката партија на Македонија го оценува прикажувањето на растот на плати во Македонија во изминатите 7 години од вицепремиерот Фатмир Битиќи како шарена лага или како приказна за неуки деца. Презентирајќи повеќе показатели за да биде поубедлив Битиќи несоменено прави лажна партиска претстава во функција на претстојните избори дека СДС и ДУИ се најуспешна власт…

Read More

Поддршка за Гордана Силјановска Давкова во трката за претседател

Социјалистичката партија на Македонија целосно ја поддржува проф. д-р Гордана Силјановска Давкова за претседател на Македонија и им укажува на членството и на граѓаните дека единствено таа заслужува да ја води државата. Иако Давкова е втора на гласачкото ливче таа на изборите ќе биде прва и ќе победи со мнозинство гласови од граѓаните кои ќе…

Read More

Коментар на одлуката на Стејт Департментот

Социјалистичката партија на Македонија не е изненадена од одлуката на Стејт департментот со која Стевчо Јакимовски и Катица Јанева се ставени на Црната листа на САД заради криминали и корупција. Именуваните како потврдени прекршители на правото и демократските принципи во Македонија се заштитени од криминализираните СДС и ДУИ и нивните правосудни инсталации. Правните норми мора…

Read More