Честит 24 мај – денот на македонските просветители

Untitled-design (1)
автор /

Прес центар на СПМ

Прес центарот на СПМ се грижи за континуирано информирање на своите членови и симпатизери во врска со заложбите, активностите и плановите на СПМ

May 24, 2024

Соопштенија

FB_IMG_1716532306975

Честитка од Љупчо Димовски, претседател на СПМ по повод 24 мај, Денот на македонските и сесловенските просветители и учители Светите Кирил и Методиј

Придобивките од безвременското дело на големите браќа Свети Кирил и Методиј се трајниот белег длабоко врежан во помнењето на нашиот народ. Тоа дело го претставува универзалниот македонски културолошки код.

Вредниот дар на писменоста со кој светите Кирил и Методиј го благословија нашиот народ не задолжи вечно да ги спомнуваме и славиме нивните имиња како духовни татковци на нашата цивилизација.

Нивното дело е пресвртница во историјата на многу народи, а наша гордост е што неговите творци потекнуваат и се дел од нас и од овие наши простори.

Глаголицата која тие ја создадоа е темелот врз кој е градена културата на македонскиот народ и на многу други словенски народи низ Европа. Таа е толку важниот прототип кој ни овозможил да се изразуваме, да твориме и да ја запишуваме нашата историја.

Како што животите на македонските и сесловенски просветители инспирирале бројни идни преродбеници, светители и просветители така тие животниот труд на светите браќа го воздигнале во височините на бесмртноста.

Така и денешното потсетување на нивното дело нека претставува неисцрпна инспирација и поттик за нас.

Угледувајќи се на нивните достигнувања, со неизмерната љубов кон својот народ и Татковина да го продолжиме нивното дело преку постојаното градење и развој на Република Македонија и на културата препознатлива за нашиот народ.

Во книгите е запишано и врежано е во нашето помнење дека ние Македонците сме гордите наследници на светите Кирил и Методиј и дека ние сме тие кои се предодредени и почестени да го чувааме нивното завештание, да вложуваме во сопственото образавание и да ја продолжиме нивната света мисија.

Во името на Социјалистичката партија на Македонија и во свое име до македонскиот народ, православните верници и просветните работници упатувам искрени честитки за светлиот 24 Мај, Денот на македонските и сесловенски просветители и учители Свети Кирил и Свети Методиј.

Љупчо Димовски,

Претседател на СПМ

Dimovski

Споделете го текстот

Споделете

Пристапница компакт

пополнете пристапница кон спм

Пополнете ја пристапницата по што ќе ве контактираме за комплетирање на пристапувањето кон членство во Социјалистичка Партија на Македонија

Внесете го вашето комплетно име и презиме на кирилица
Внесете го вашето комплетно име и презиме на кирилица
Внесете го вашиот телефонски број во формат +389 7X XXX XXX
Внесета ја вашата email адреса
Внесете ја годината на раѓање
Изберете ја општината во која имате постојано место на живеење.

изберете тип на членство

Сакам да се зачленам во следните организации

Политичка програма

Политичка програма на Социјалистичка Партија на Македонија