Честит 1 Мај

Untitled-design (1)
автор /

Прес центар на СПМ

Прес центарот на СПМ се грижи за континуирано информирање на своите членови и симпатизери во врска со заложбите, активностите и плановите на СПМ

May 1, 2024

Соопштенија

FB_IMG_1714549390650

Првомајска честитка

на Љупчо Димовски, претседател на СПМ

Во мое лично име и во име на членовите на Социјалистичката партија на Македонија на македонските работници, трудбеници и сите граѓани на Република Македонија им го честитам 1-ви Мај, Меѓународниот ден на трудот.

Почитувани работници,

Изминативе неколку децении работникот и неговиот трудот постојано и сè повеќе е потценет и згазен. Изминатите седум години со социјалдемократската влада се најтешките и најцрните економски години за Македонија со илјадници нови невработени и огромен број лица кои живеат во сиромаштија. 

Како последица на неодговорната социјалдемократска  влада животот на македонскиот работник станува сè  поскап, а неговата несреќа сè поголемa.

Со безнадежност, очај и чувство дека се оставени сами на цедило македонските работници го одбележуваат и овој 1-ви Мај.

Чувството на горчина кај работникот е уште поголемо поради негрижата и лошите политики на власта, кои не даваат надеж дека наскоро состојбите ќе се подобрат. Сликата за правата на работниците и нивниот стандард никогаш не била потажна и поцрна.

Мерките кои социјалдемократската и антиработничка влада ги превзема се необмислени и задоцнети и наместо конкретна помош претворени се во вулгарен политичко партиски маркетинг на една малограѓанска експлоататорска самонабедена елита која посега да владее со сè и секого, директно штитејќи ги интересите на капиталот, а на штета на работниците.

Почитувани трудбеници,

Долг децениски период заеднички и од темел ја градевме нашата држава. Оттаму, Социјалистичката партија на Македонија постојано ги штитела интересите на работниците и на работничката класа, иницирајќи го и активно учествувајќи во процесот на воведување на самоуправувањето како највисок стадиум на владење на работниците со општествено-економските процеси, имотот и со сопствениот труд.

Затоа и врз основа на ова искуство и идеолошките определби Социјалистичката партија на Македонија има историската одговорност и морална задача да се грижи и да ги штити работничките права и интереси.

Другари работници,

Време е нештата да се променат. 

Време е поразите и неуспесите преку надежта која се раѓа, веќе во мај, заедно да ги замениме со силна експлозија на одлучност и решителност, кршејќи го јаремот на економското поробување и социјалното ништење на македонскиот работник со ново сонце и со повторно ослободување и рушење на експлоататорската, социјалдемократска власт.

Време е за враќање на работничкото достоинство, заедно и обединети со чесна работа, трудољубивост и посветеност да донесеме добробит, подобар стандард и да обезбедиме подобро, вистински вреднуван труд, социјална правда и широки европски права за македонските работници.

Честит 1-ви Мај!

Честит Ден на Трудот!

Љупчо Димовски

претседател на

Социјалистичката партија 

на Македонија

Споделете го текстот

Споделете

Пристапница компакт

пополнете пристапница кон спм

Пополнете ја пристапницата по што ќе ве контактираме за комплетирање на пристапувањето кон членство во Социјалистичка Партија на Македонија

Внесете го вашето комплетно име и презиме на кирилица
Внесете го вашето комплетно име и презиме на кирилица
Внесете го вашиот телефонски број во формат +389 7X XXX XXX
Внесета ја вашата email адреса
Внесете ја годината на раѓање
Изберете ја општината во која имате постојано место на живеење.

изберете тип на членство

Сакам да се зачленам во следните организации

Политичка програма

Политичка програма на Социјалистичка Партија на Македонија