Христос воскресна

Untitled-design (1)
автор /

Прес центар на СПМ

Прес центарот на СПМ се грижи за континуирано информирање на своите членови и симпатизери во врска со заложбите, активностите и плановите на СПМ

May 5, 2024

Вести

FB_IMG_1714895809477

Честитка до поглаварот на Македонска православна црква – Охридска архиепископија, архиепископот охридски и македонски Г.г. Стефан и до сите христијански верници.

Со особена радост и задоволство празнувјќи го најголемиот христијански празник Христовото Воскресение Велигден, темелот на христијанството, дозволете ми Вам лично, на членовите на Светиот Синод на православните верници на МПЦ во земјата и во странство и на сите христијани, од името на членството на Социјалистичката партија на Македонија и од мое лично име да Ви го честитам Велигден и да Ви посакам здравје, благодет, Христова љубов, а на сите граѓани спокој во секој дом и во сечие срце.

Овој ден е возвишен зашто е празник во кој се обновува животната радост и од кој што извираат љубовта и надежта, ден кој ја раѓа богоугодната радост.

Затоа потребно ни е да не се делиме од вистината и правдата, да растеме во љубовта и благочестието, во трпението и милосрдието и да живееме со добри дела.

Овој најголем христијански празник е можност да се истакне длабоката увереност дека древната Македонска православна црква ќе продолжи со ширење и јакнење на верата, во јакнење на наионалната свест и во јакнење на меѓунационалната и мулти-конфесионалната толеранција. Нашата Македонска православна црква е вткаена во зачувувањето и развивањето на нашиот културен и национален идентитет.

Оттаму сознанието дека обединети околу учењето на Христа можеме заедно нашата Татковина да ја направиме поубава за сегашните и идни генерации, а на нашиот македонски народ како никогаш досега му е потребна сплотеноста и единството како услов за неговото опстојување и сочувување на македонската држава.

Прославувајќи го Христовото воскресение ја славиме безусловната љубов и мирот меѓу сите луѓе на светот. Затоа да бидеме благодарни на Неговата милосрдност и бескрајна љубов.

Нека ни е честит Великиот ден-Воскресение Христово и нека Господ нé обдари со сила, верба и благослов, за да го сочуваме, негуваме  она што ни го дал како наследство, чекорејќи по тој пат праведно, одговорно и чесно.

Нека ни е за многу години големиот празник! 

ХРИСТОС ВОСКРЕСНА!

Љупчо Димовски,

претседател на 

Социјалистичката партија

на Македонија

Споделете го текстот

Споделете

Пристапница компакт

пополнете пристапница кон спм

Пополнете ја пристапницата по што ќе ве контактираме за комплетирање на пристапувањето кон членство во Социјалистичка Партија на Македонија

Внесете го вашето комплетно име и презиме на кирилица
Внесете го вашето комплетно име и презиме на кирилица
Внесете го вашиот телефонски број во формат +389 7X XXX XXX
Внесета ја вашата email адреса
Внесете ја годината на раѓање
Изберете ја општината во која имате постојано место на живеење.

изберете тип на членство

Сакам да се зачленам во следните организации

Политичка програма

Политичка програма на Социјалистичка Партија на Македонија