Posts

РЕДОВНА СЕДНИЦА НА ПРЕТСЕДАТЕЛСТВОТО НА СПМ

Редовна Седница на претседателството на Социјалистичката партија на Македонија во проширен состав со присуство и учество со конкретни дискусии и предлози на претседателите на ОО СПМ од ИЕ1.
Тематски посветена на приликите во Општинските организации на СПМ од Изборната единица 1 и вкупната предизборна состојба во општините посебно.
      

НЕСРАЗМЕРНОСТ

Одењето во пензија различно се доживува. За некого тоа е свечен чин за лицето кое стасало до крајот на работниот век па со испраќањето од колегите му се честита и му се посакува „долго да му трае пензијата“. За други лица одењето во пензија е казна заради малите пензии, често се случува тоа да е почеток на нови работни ангажмани кои не се пријавени (на црно).

Дали пензионирањето е можност за мирна старост како што идеално се претставува или…
Дали над 325 илјади пензионери во Македонија ја имаат таа можност да ги уживаат резултатите од 40 годишно работење.
Секако дека сликата воопшто не е розова.

Постои несразмерност во поглед на висината на пензиите. Тоа раѓа незадоволство кај 70% од пензионерите. Тие се жалат дека неможат да преживеат со ниските пензиски примања. Не стасуваат парите за храна и лекови, велат тие.

Власта најчесто се соочува со пензионерите пред изборите.
Тие се сериозно гласачко тело и често од нив, и нивните семејства, зависи кој ќе ги добие изборите.
Затоа им се најавуваат ветувања на пензионерите дека „и до година пензиите ќе растат“. Небаре тоа е подарок, а не стекнато право.

Демографското стареење, продолжениот животен, век се одразија на капацитетот на Фондот за пензиско инвалидско осигурување. Тој ја обавува својата функција со постојана месечна дотација од Буџетот на државата.
Власта кон тоа гледа голем товар од кој сака да се ослободи.
Наједноставно е да ги намали или укине пензиите на паензионерите.
Тоа еднаш и се случи, кога владата на Црвенковски им ги намали пензиите на граѓаните за 8% и никогаш тој износ не им беше надоместен.

Согледувајќи дека тоа е можно, власта на актуелниот премиер Заев го измени Законот за пензиско инвалидско осигурување. Наместо растот на пензиите да базира на две основи како што беше предвидено (половина од индексот на трошоци на живот и половина од просечниот раст на исплатената плата) сега е сведен само на половина од растот на инфлацијата преку трошоците за живот.
Власта се фали дека растат платите за 8,8%, ама пензиите не се поврзани со тој раст, а треба, и тоа за половина од тој раст да се зголемат и пензиите.
Се зголемува несразмерот на плата/пензија и јазот станува уште подлабок.
На долг рок тоа се сериозни средства кои се одземени од пензионерите.
Дали е реално во услови кога цените на енергијата, храната и основините семејни потреби се зголемуваат растот на пензии да е намален.
Затоа е изразен сомнеж во објавените податоци.
Лагите на власта се множат.
Последниот намален раст на пензиите од 1,2% го потврдува негативниот однос на власта кон пензионерите.
А медиумите под контрола на власта ја фалат дека тоа е голем успех.
Само за кого?

Всушност тоа е кражба на власта од пензионерите за да се фали дека пензиите ќе се исплаќаат пред време.
Не кажува која е цената на таа мерка, зошто ништо нема бесплатно особено кај банките кои ја вршат исплатата.
Пензионерите се мудри луѓе и треба да знаат дека кога еднаш некој ќе брцне рака во нивниот џеб тоа ќе го прави повторно и повторно.

Мудроста треба да се изрази на ибори и да се одбере партија со социјален односно социјалистички предзнак која е посветена на овие граѓани и со години се бори за нивните права и за поголеми пензии.

ЈП

НА РАСИПНИЧКОТО ТРОШЕЊЕ НА НАРОДНИТЕ ПАРИ НА ВЛАДИНАТА КОАЛИЦИЈА МУ НЕМА КРАЈ

За жал ова е уште една изгубена година за Република Македонија. Парите на граѓаните ќе завршат кај криминалците од власта, а за народот ќе останат само долговите, повисоките сметки и сиромаштијата.
За само 4 години, долгот на Република Македонија оваа Влада го зголеми за нови 2,4 милијарди евра односно на 63% од БДП. Од кога е СДСМ на власт, годишно се задолжуваме за нови 600 милиони евра. Вакво неодговорно однесување не е забележано досега во историјата на државата.
Ветуваа живот за сите, а испорачаа живот кој е се’ поскап, цените се’ повисоки, а граѓаните едвај врзуваат крај со крај. Основните прехранбени продукти се поскапени за 10-тина проценти во последниве месеци и години.
Како одговорни пратеници во текот на амандманската расправа поднесовме бројни амандмани со кои сакавме да истакнеме три приоритети:
– Заштита на здравјето на граѓаните;
– Стимулирање на економијата преку капитални инвестиции;
– Спречување на расипничко трошење на народните пари;

Жалиме што власта не собра храброст да прифати амандмани за набавка на 20 противпожарни возила, за амбулантни возила, за финансиска помош за текстилната и кожарската индустрија, за враќање на средствата на граѓаните кои се вакцинираа во земји од соседство и многу други амандмани кои суштински ќе направеа разлика и ќе го подобреа животниот стандард на граѓаните.

Македонија е најзадолжена во историјата, а последиците од ова недомаќинско работење ќе ги почувствуваат и сегашните, но и идните генерации.
Ова е доказ дека власта се води од мотото, купи ден – помини, без нималку грижа за последиците.

Пратеничка група
на Коалицијата „Обнова на Македонија“

НА ПЛЕНАРНА СЕДНИЦА МНОЗИНСТВОТО, СОБРАНИЕТО НА МАКЕДОНИЈА ГО СВЕДЕ НА ОБИЧНА МЕСНА ЗАЕДНИЦА

На денешната пленарна Седница мнозинството Собранието на Република Македонија го сведе на обична месна заедница или потточно на куќен совет‼

Имено, наместо претставниците на МВР (министерот/заменикот за внатрешни работи или нивните повереници), како што е наведено во официјалниот Меморандум на Владата, “потребата” од скратената постапка за носење на ПЗ за изменување и дополнување на Законот за државјанството на Република Македонија ја образложи, ни помалку, ни повеќе и од никаде прозван, а ни најмалку овластен и од “задачата” самиот изненаден министерот за правда Маричиќ⁉️

Подоцна, по појавувањето на овластениот владин претставник, надвор од сите деловнички одредби, следи еднострано поништување на гласањето, со лесно и премолчено одобрување на мнозинството, и повторно гласање врз основа на новото образлагање од претставникот на предлагачот на законското решение⁉️

Законот за работа на Влада и Деловникот на Собранието на Република Македонија се сосема небитни за собраниското мнозинство кое со невидена леснотија свесно го приреди денешниот циркуз❗

Демократијата е оддамна заборавена и напуштена пракса како сериозно парламентарно работење. Битно е владиниот собраниски сервис да функционира беспрекорно по цена на газењето врз достоинството пред сè на пратениците од таканареченото и скоро непостоечко парламентарно мнозинство‼

Кога се зборува за демократија и правда нив најмалку ги има таму каде што најмногу е потребно да се почитуваат во највисокиот законодавен дом, затоа што газењето врз пратениците како народни претставници всушност претставува газење врз волјата на избирачите, односно на граѓаните на Република Македонија❗

СТАВ И ЗАДОВОЛСТВО НА КОАЛИЦИЈАТА ”ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА”

Дозволете на денешната прес конференција да се истакне нашиот став и задоволството на Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата “Обнова на Македонија” и на опозицијата што беше прифатена на вчерашната седница веднаш после расправата за буџетот да се дискутира за Резолуцијата за македонските државни позиции поврзани со евро-интеграциите и со блокадите од Бугарија.
Сметаме дека содржината на оваа Резолуција е многу битна и добро е македонското Собрание што поскоро истата да ја изгласа по содржина како што беше и доставена, бидејќи е надпартиска и утврдува сериозна европска вредност, а тоа е правото на сопствено определување на идентитетот и зачувување и негување на сопствената историографија.
Пратеничка група на
Коалицијата “Обнова на Македонија”

СПМ ЦВРСТО ЗАСТАНА ВО ОДБРАНА НА ИДЕНТИТЕТОТ, СУВЕРЕНОСТА И НЕЗАВИСНОСТА НА МАКЕДОНСКАТА ДРЖАВА

За Социјалистичката партија на Македонија предложената Резолуција претставува важен документ за зацврстување на меѓународната позиција на Република Македонија, денес, но и за во иднина.

За потребата од донесување на овој документ, со целата сериозност и историската одговорност, Социјалистичката партија на Македонија укажува поддолг период, повеќе години, уште од почетокот на 2017-та година.
Исто така изминатите години дадовме повеќе предлози и иницијативи за толку потребното градење на националното единство. СПМ цврсто застана во одбрана на идентитетот, сувереноста и независноста на македонската Држава.

Напоменуваме дека Социјалистичката партија на Македонија, свесна за развојот на состојбите и за сите предизвици кои нè очеуваат во периодот кој следи, во 2017 година ја понуди Сеопфатната македонска Платформа за одбрана на виталните национални и државни интереси. Истата од страна на Партијата јавно беше објавена во медиумите.
За жал тогаш не беше прифатена од одредени неодговорни политички фактори и како последица на тоа е очигледна појавата на политички волунтаризам и импровизации во меѓународните преговори сведени на асиметрични договори со соседите и на штета на македонската држава.

Непринципиелноста и непочитувањето на меѓународното право на рамноправност на државите од страна на власта ја доведе државата во подредена положба. Сето тоа резултираше со зголемување на апетитите на соседите за уште поголеми отстапки и уцени што мораат да се запрат и да се спречат.
Погазени се државните интересите и волјата на македонскиот народ изразена на Референдум. Ослабени се позициите на државата во меѓународните односи и во мултилатералните институции и органзации.

Во светската историја не постои пример во кој од еден народ како од македонскиот се бара да се самоуништи, да си го промени името, идентитетот, корените, историјата, јазикот и сè што го обликува македонскиот код на постоење, а се заради апсурдни барања на друг народ и држава.
Сето тоа во XXI век е непоимливо и неприфалтиво за цивилизираниот свет.

Заради сето тоа, сплотеноста на народните претставници, односно политичките партии во Собранието и донесувањето на оваа Резолуција е огромната потреба за суштествените прашања од национален интерес.

Доколку не го сториме тоа сега од генерациите кои доаѓаат со право ќе бидеме обвинети дека не сме ги превземале потребни мерки за заштита на идентитетот, јазикот, историјата, културата и се што е важно за изразување на македонската посебност.

Од многумина отворено се поставува прашањето дали воопшто нашата генерација е подготвена и и дали е достојна да го носи товарот на нашето огромно минато и дали воопшто како генерација сме во состојба да се справиме со сите историски предизвици.
Дали лукративниот комформизам и неодговорноста натежнуваат над одговорноста, должноста и обврската?

Резолуцијата не ги исцртува само црвените линии кои никој нема право да не ги почитува, особено не да ги погази. Таа воедно ги изразува и наште европски стремежи за нацоналните прашања што секоја држава ги штити, негува и брани од било какави напади. Бројни се примерите за тоа што треба и ние да ги следиме.

Ние, македонските социјалисти, во документите од 9. Конгрес на Социјалистичката партија на Македонија, оддржан во јануари 2021 година укажавме дека на Република Македонија, на македонскиот народ и на националностите кои живеат заедно со него како никогаш до сега ни е потребно градењето на единство и сплотеност во премостување и одговор на високиот ризик на заканите со кои се соочува државата.

Македонскиот народ повеќе не смее да биде изложуван на притисоци по сите основи со газење на неговото достоинство и право на слобода и тој мора да одлучува за сопствената држава.

Македонскиот народ повеќе не може и не смее да прави отстапки од своето стекнато и природно право на сопствена држава, идентитет, историја, култура и јазик.

Социјалистичката партија на Македонија укажува дека никој од надвор не смее да ни определува што сме и кои сме, што смееме, а што не и да го погазува правото на самоопределување како основно универзално човеково право.

Македонската нација и нејзината државотворност се историска реалност и тие се достоинството на секој граѓанин на Република Македонија. Сè друго, како што покажуваат политичките искуства во плурална Република Македонија, го стимулираат сецесионизмот, кантонизацијата и федерализацијата кои веќе се најавуваат кај определени националистички партии.

Социјалистичката партија на Македонија потенцира дека Македонскиот народ никому и никогаш не му дал мандат да го крши Уставот и законите во вршењето на правата и должностите. Република Македонија мора да воспостави одбранбен механизам кој ќе се имплементира со европските и со светските механизми во заштитата на националните интереси и во непроменливоста на границите. Тоа се заложби од минатите генерации за кои се бореле и гинеле, за сегашните и за идните генерации да ги почитуваат принципите од кои што нема отстапување.

Социјалистичката партија на Македонија укажува дека Република Македонија е единствена, недделива, унитарна и демократска држава базирана на АСНОМ и на Уставот на Државата.
Изборната волја на граѓаните никој нема право да не ја почитува или да ја изигра, манупулира или фалсификува, во спротивно народот нема да ги признае институциите на власта кои ќе се формираат надвор од легитимитетот и мандатот кој го определиле граѓаните.
Политичките партии не смеат да дејствуваат спротивно на уставните и законските одредби, ниту да предлагаат решенија со кои се релативизираат интересите на граѓаните, и нивните права гарантирани со Уставот. Дејствувањето на политичките партии спротивно на Уставот, законите и интересите на државата треба да биде казниво и санкционирано.
Зачувувањето на слободата и демократијата, човековите права и слободи бара да се изостават надворешни и внатрешни влијанија во било кој облик на изразување или наметнување надвор од правниот поредок на државата.
Не смее да се прифаќаат решенија за уредување на државата во области и сектори кои се надвор од меѓународните стандарди и кои не се познати и присутни во замјите членки на Европската унија и во западните демократски општества.

Одбраната на Татковината е света должност и обврска на секој граѓанин. Било какво посегнување по државните симболи, идентитет, територијална целовитост и државност по секоја цена треба да се брани и одбрани од секој граѓанин државјанин на Република Македонија.
Отстапувањето од оваа света должност е чин на предавство кон Татковината.
Досега ниту една партија не вети во политичките програми дека ќе менува Устав, име и идентитет.

Социјалистичката партија на Македонија предлага да се донесе Резолуцијата што е од државен интерес. Укажуваме дека само развиена и просперитетна и силна демократија обезбедува можности за сите жители, како и граѓански, етнички и верски еднаквости и социјална сигурност.

ИЗБОРНО СОБРАНИЕ НА ОО СПМ – КИЧЕВО

Постапување според одлуките на партиското претседателство и спроведување на динамиката на активности на локално ниво.

Изборно собрание на ОО СПМ-Кичево

Виолета Спасеноска едногласно е избрана за нов претседател на Општинската организација на СПМ во Кичево

Гоце Ристески за потпретседател

Томе Штерјоски за секретар

Слободан Трајкоски за извршен секретар

КОНЕЧНО МАСКИТЕ ПАДНААТ !

Врв на цинизмот и лицемерието претставува барањето за “примена” на Уставот токму од оние кои не го почитуваат и постојано го кршат❗
Конечно маските паднаа, со затскривањето зад Уставот не може да се сокрие одбивањето на прифаќањето на Резолуцијата за заштита на македонските национални и државни интереси‼

СМЕНИ ЈА СТРАНАТА, ПРИДРУЖИ СЕ НА ВИСТИНСКАТА !

Смени ја страната, придружи се на вистинската❗
Ваша
Социјалистичка партија
на Македонија