Сеќавање и почит за другарот Киро Поповски, првиот претседател на Социјалистичката партија на Македонија …

Сеќавање и почит за другарот Киро Поповски, првиот претседател на Социјалистичката партија на Македонија …

Киро Поповски (13 април 1942 во Вратница, Тетовско — 29 октомври 1995 во Скопје) ― македонски правник, политичар и прв претседател на Социјалистичката партија на Македонија.
Гимназијата ја завршил во Скопје и дипломирал на Правниот факултет во Скопје во 1965 година. Како младинец, бил претседател на Градскиот комитет и претседател на Претседателството на ЦК на Сојузот на Социјалистичката младина на Македонија, а потоа секретар и претседател на Советот на ССМ, претседател на Извршниот одбор на Републичката СИЗ за физичка култура, претседател на Комисијата за прашања од општествено-политичкиот систем, член на Одборот за прашања од областа на општественото уредување, безбедноста и односите со странство, член на Комисијата за прашања од општествено-политичкиот систем на Извршниот совет на Собраниет на СРМ, член на Извршниот совет на Собранието на СРМ, претседател на Републичката конференција на ССРНМ и прв претседател на Социјалистичката партија на Македонија (22 септември 1990 – јули 1995) и потпретседател на Собранието на Македонија од 1991 до 1995 година.

На денешен ден се навршуваат 27 години од неговата смрт.
Вечна слава за другарот Киро Поповски.

Социјалистичка партија
на Македонија

 

Галерија

Hello world!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!

Post Formats is a theme feature introduced with Version 3.1. Post Formats can be used by a theme to customize its presentation of a post.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus – more on WordPress.org: Post Formats

A Post without Image

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Read more