„НАСМЕВКА НИЗ ЗАБИ“

Говорот на телото открива често пати многу повеќе од тоа што поединецот сака да каже. Читањето на пораките преку разните манифестации на поединецот се учи, исто како и начинот на изразување, кој, ако се анализира ни открива друга слика од прикажаната.
Да се соопшти пораз со насмевка е нешто што е вежбана појава, но со цел. Често повторувана зошто бројни се поразите и срамот, а насмевката е „кисела“.
Да се прикаже црното дека е бело или обратно е исто така научно фундирана постапка. Маркетинг опција за политиката е постојано да се докажува дека си во право, а опозицијата не чини и таа е закана за се, па треба да ја снема зошто ги открива злоделата на власта. Тоа е израз на неспособноста за хумано однесување и скриено зло кое блика низ насмевката со белите заби.
Народот одамна ги прочита лагите, знае да одбере кој ја кажува вистината и затоа е со него и му ја дава довербата.
Премиерот З.З. ја свитка повторно кичмата во Софија и најави дека тоа ќе го прави пак, и пак, без усул и без срам, до бескрај. Не доби ништо, а сите знаеа дека во сегашните локални состојби да се добие „нешто“ е невозможна работа. Тој како да не знае дека ја срами целата држава и дека неговата политика на продажба на народот и државата е поразена. Со насмевката која треба да биде проучувана од повеќе професии се открива поривот на неговите лукративни намери.
Тој поразот го соопштува, ама со насмевка низ заби. Ветува дека ќе успее да добие датум, за датумот, за датумот…. и тоа ако не сега многу скоро, наскоро, понатаму и уште поскоро, ако не оваа, следната сезона и тоа се низ насмевка и лажен оптимизам.
Веќе не е важен ни датум ни почеток на процес кој може да трае со децении, ако се нема воља на другата страна за почит на државата и народот. Опстојувањето на македонскиот народ е вековно и ќе продолжи, но неопходно е казнување на велепредавниците за штетата која му ја нанесоа.
Мандатот врви, а тој нема можност да соопшти радосна вест, неговата деловна и друга способност се во прашање. Добра вест за него е што криминалот и корупцијата се шират. Се шират и плантажите со марихуаната и приходите од неа, а судството и полицијата за да молчат добија поголеми плати. Тоа е тоа, моделот е купи за да нема бунтови, а власта ќе си „владее“ уште еден век.
Следат избори и пораз на киселите насмевки за него и за неговите следбеници кои добро си ги наплатуваат услугите. Ќе им биде кисело задоволството, со насмевки низ заби.
Социјалистите знаат и работат постојано за државата која се гради со лубов и со посветеност, а не со купи-продај политика на ЗЗ.
Социјалистите се доследни на принципите на илинденците и на асномците кои ја создадоа македонската држава и со довербата од народот ќе се борат за нејзино опстојување и јакнење.

ЈП

Став на СПМ за Законот за зголемување на горивата

Власта на Заев својата неспособност и недомаќинско работење ќе го покрива со кризен данок, кој сакаат да го прикажат како таканаречена еколошка такса.
Патем, ваквата мерка за собирање арач од граѓаните сакаат да ја спроведат злоупотребувајќи европско знаме во собраниската процедура, со цел, на мала врата наметнат поскапување на горивата од 4,13 денари по литар.
Прашуваме, што има европско во законот за зголемување на цената на горивата, или т.н. еколошка такса?
Според предложениот закон никаде не може да се најде дека истиот е усогласен со европските регулативи, за да имаат право да се повикуваат на европското знаме.
Овој кризен данок кој Заев сака да го прикаже како еколошка такса е најскап во Европа. Така македонските граѓани ќе плаќаат 5,7 евроценти за литар гориво поскапо, исто колку што плаќаат во Велика Британија.
Каде е стандардот на македонските граѓани во споредба со тие во Британија и остатокот од Европа? Ова само ќе ги зголеми трошоците и на превозниците и на сите останати сектори и со тоа ќе се отвори инфлаторната спирала која ќе го доуништи македонскиот стандард кој и онака е погоден од целата криза.
Дополнително, најнеспособната, најнеинвентивната и најмрзливата власт во Европа, предводена од Заев, парите кои планира да ги прибира според новиов арач, нема конкретен план каде и како ќе ги потроши за таканаречените зелени проекти.
Оттука логично се поставува прашањето дали испумпувањето на пари од економијата и граѓаните ќе се користи за покривање буџетски дупки, или луксузирања, или пак, можеби за предизборен поткуп?
Повикуваме на разум од страна на власта и ова собраниско мнозинство. Веднаш да се повлече законот за воведување на кризен данок, или ако сакате, овој закон кој на мала врата сакаат да го протуркаат како наводна еколошка такса.
Доколку власта остане глува на предупредувањето на експертите и на јавноста, и го донесе на сила ова законско решение, ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата „Обнова на Македонија“ ќе го ревидираат уште на првата Седница при промената на власта во Република Македонија.
Пратеничка група на Коалицијата „Обнова на Македонија“