Реакција на СПМ за културно-пропагандната мисија на Бугарија во Битола и Охрид

Социјалистичката партија на Македонија изразува најенергичен протест и незадоволство од постапките и изјавите на високи бугарски функционери при нивната културно-пропагандна мисија изминативе два дена во Битола и Охрид.

Начините се менуваат, но целите остануваат исти!

Со именувањето на наводниот културен центар во Битола со името на големиот непријател на македонскиот народ, Ванчо Михајлов, актуелната бугарска политика потврдува дека и понатаму стои зад нивните вековни експанзионистички политики кон македонскиот народ.

На сите им е добро позната дејноста на продадениот Македонец кој во бројни акции, во нарачани и директно извршени брутални пресметки уби преку стотина македонски револуционери и интелектуалци, кои својата револуционерна дејност за слободна и независна Македонија ја извршуваа во тогашната бугарска фашистичка држава.

Највисоките бугарски раководители од сегашното и од поранешното бугарско раководство со злоупотребата на гостопримството на македонскиот народ или со сервилното однесување на актуелната македонска власт, потврдија дека нема светли хоризонти во македонско-бугарското пријателство и добрососедство, на кое се повикуваат, со што всушност потврдуваат дека работат на повампирување на бугарскиот експанзионизам во независна и слободна Република Македонија.

Осознавајќи ги вистинските намери на актуелната бугарска политика, македонскиот народ ќе ги повтори вековните македонски пораки срочени во стиховите на добро познатата и прифатена народна песна од времето на Народно Ослободителната Војна.

Се надеваме дека и напредната Европа го виде вистинското лице на актуелната бугарска гарнитура дека со своето отворено дејствување работи на реставрација на великобугарските интереси во срцето на модерна Европа.

Поради тоа, слушајќи го гласот на народот, Социјалистичката партија на Македонија енергично бара од актуелната македонска Влада времено прекинување на започнатите разговори со Република Бугарија и целосно почитување на Резолуцијата за утрвдување на македонските државни позиции во контекст на блокадите на европските интеграции, едногласно усвоена во Собранието на Република Македонија.

Оттаму, Социјалистичката партија на Македонија смета дека во наредниот период од страна на истакнати македонски историчари, интелектуалци и пошироката јавност е потребно да се соопштат сознанијата за вистинките намери и состојби во односите меѓу Бугарија и Македонија во минатото и денес.

Став на СПМ за резултатите од Пописот 2021

 

Социјалистичката партија на Македонија оценува дека пописот е неуспешен, нецелосен, манипулирачки и тој им нанесува штета на националните интереси на граѓаните во Македонија.
Со партиско-политичкиот инжењеринг се прават обиди да се избрише македонската нација и со тоа да се оспори македонската држава.
Со непопишување на 21,5%, или стотина илјади македонски граѓани, како од државата, така и од дијаспората, со изигрување на религиската припадност и со срамната методологија, прикажаните бројки не може да се наречат државен попис.
Јасна е намерата на попишувачот да се предизвика хаос и да се намали бројноста на македонските граѓани. Доказ за тоа е задоволството од лидерот на албанска политичка партија, а незадоволството на политичките партиии на Македонците, Турците, Ромите, Бошњаците и сите други.
СПМ истакнува дека не се почитувани европските правила за попис. Затоа и објавениот е повеќе политичка операција со нереални показатели.
Одговорните фактори не ги согледуваат последици од оваа политичка операција која го урива мирот и спокојството во државата.
Затоа треба да се понесе одговорност, особено од страна на директорот на ДЗС заради несупешната акција што ја нарекува попис и од кој во ниту еден случај нема да можат да се креираат реални економски и развојни политики во иднина, наместо спроведување на теснопартиски интереси по етничка основа.
Оттаму, за Социјалистичката партија на Македонија не се прифатливи резултатите од пописот – 2021 година што ги објави Државниот завод за стастистика.
Македонските социјалисти бараат нов пристап и нов попис што ќе го спроведе легитимна власт што ќе дојде како резултат на нови избори кои треба да се одржат што поскоро.

ПОБЕДНИЧКА СОВЕТНИЧКА ЛИСТА НА КОАЛИЦИЈАТА ”ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА”’ ЗА БИТОЛА !!!

Советничкиот тим на Коалицијата “Обнова на Македонија” и на кандидатот за градоначалник д-р Тони Коњаноски за новиот почеток на Битола🇲🇰❗

Социјалистичка партија на Македонија дава силна поддршка на кандидатот за советник и новата гордост на СПМ Битола м-р Марта Ѓоргиевска која на претстојните Локални избори ќе настапи како дел од обединетата коалиција “ЗА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА ”
ПОБЕДА ЗА БИТОЛА❗🇲🇰
ПОБЕДА ЗА МАКЕДОНИЈА❗🇲🇰

ПОБЕДНИЧКА СОВЕТНИЧКА ЛИСТА НА КОАЛИЦИЈАТА ”ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА”’ ЗА ОХРИД !!!

Пред нас е голема победа‼
Промените почнуваат од Охрид❗
Време е❗
Победничката листа на советници на Коалицијата “Обнова на Македонија”, заедно со кандидатот за градоначалник на Општина Охрид Крил Пецаков❗

ПОБЕДНИЧКА СОВЕТНИЧКА ЛИСТА НА КОАЛИЦИЈАТА ”ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА”’ ЗА ГЕВГЕЛИЈА !!!

Победничката советничка листа на Коалицијата “Обнова на Македонија” и Андон Сарамандов, кандидат за градоначалник на Гевгелија❗
Поддршка за Надица Ристовска кандидат за советник од Социјалистичката партија на Македонија🇲🇰