Entries by

РЕДОВНА СЕДНИЦА НА ПРЕТСЕДАТЕЛСТВОТО НА СПМ

Редовна Седница на претседателството на Социјалистичката партија на Македонија во проширен состав со присуство и учество со конкретни дискусии и предлози на претседателите на ОО СПМ од ИЕ1. Тематски посветена на приликите во Општинските организации на СПМ од Изборната единица 1 и вкупната предизборна состојба во општините посебно.       

НЕСРАЗМЕРНОСТ

Одењето во пензија различно се доживува. За некого тоа е свечен чин за лицето кое стасало до крајот на работниот век па со испраќањето од колегите му се честита и му се посакува „долго да му трае пензијата“. За други лица одењето во пензија е казна заради малите пензии, често се случува тоа да е […]

НА РАСИПНИЧКОТО ТРОШЕЊЕ НА НАРОДНИТЕ ПАРИ НА ВЛАДИНАТА КОАЛИЦИЈА МУ НЕМА КРАЈ

За жал ова е уште една изгубена година за Република Македонија. Парите на граѓаните ќе завршат кај криминалците од власта, а за народот ќе останат само долговите, повисоките сметки и сиромаштијата. За само 4 години, долгот на Република Македонија оваа Влада го зголеми за нови 2,4 милијарди евра односно на 63% од БДП. Од кога […]

НА ПЛЕНАРНА СЕДНИЦА МНОЗИНСТВОТО, СОБРАНИЕТО НА МАКЕДОНИЈА ГО СВЕДЕ НА ОБИЧНА МЕСНА ЗАЕДНИЦА

На денешната пленарна Седница мнозинството Собранието на Република Македонија го сведе на обична месна заедница или потточно на куќен совет Имено, наместо претставниците на МВР (министерот/заменикот за внатрешни работи или нивните повереници), како што е наведено во официјалниот Меморандум на Владата, “потребата” од скратената постапка за носење на ПЗ за изменување и дополнување на Законот […]

СТАВ И ЗАДОВОЛСТВО НА КОАЛИЦИЈАТА ”ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА”

Дозволете на денешната прес конференција да се истакне нашиот став и задоволството на Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата “Обнова на Македонија” и на опозицијата што беше прифатена на вчерашната седница веднаш после расправата за буџетот да се дискутира за Резолуцијата за македонските државни позиции поврзани со евро-интеграциите и со блокадите од Бугарија. Сметаме дека […]

СПМ ЦВРСТО ЗАСТАНА ВО ОДБРАНА НА ИДЕНТИТЕТОТ, СУВЕРЕНОСТА И НЕЗАВИСНОСТА НА МАКЕДОНСКАТА ДРЖАВА

За Социјалистичката партија на Македонија предложената Резолуција претставува важен документ за зацврстување на меѓународната позиција на Република Македонија, денес, но и за во иднина. За потребата од донесување на овој документ, со целата сериозност и историската одговорност, Социјалистичката партија на Македонија укажува поддолг период, повеќе години, уште од почетокот на 2017-та година. Исто така изминатите […]

ИЗБОРНО СОБРАНИЕ НА ОО СПМ – КИЧЕВО

Постапување според одлуките на партиското претседателство и спроведување на динамиката на активности на локално ниво. Изборно собрание на ОО СПМ-Кичево Виолета Спасеноска едногласно е избрана за нов претседател на Општинската организација на СПМ во Кичево Гоце Ристески за потпретседател Томе Штерјоски за секретар Слободан Трајкоски за извршен секретар

КОНЕЧНО МАСКИТЕ ПАДНААТ !

Врв на цинизмот и лицемерието претставува барањето за “примена” на Уставот токму од оние кои не го почитуваат и постојано го кршат Конечно маските паднаа, со затскривањето зад Уставот не може да се сокрие одбивањето на прифаќањето на Резолуцијата за заштита на македонските национални и државни интереси

ИЗБОРНО СОБРАНИЕ НА ОО СПМ ОХРИД

На ден 12.07.2021 година во просториите на Општинската Организација на СПМ Охрид се одржа осмото изборно собрание. Во присуство на избраните делегати беа разгледувани повеке точки како и избор на органите на Партијата. На собранието беше усвоен извештајот за работата на Општинската Организација и повторена заложбата на СПМ , Македонија да застане ЦВРСТО во одбрана […]