Entries by

Честитка за празникот Св.Климент Охридски

Почитуван г. г. Стефан, Дозволете ми лично и во име на членовите на Социјалистичката партија на Македонија Вам, на членовите на Светиот архиерејски синод, на целото свештенство и монаштво и на сите верници од православната вероисповед, искрено да Ви го честитам празникот Свети Климент Охридски. Основоположник на македонската црковна и народна духовност, патрон на Македонската […]

Соопштение

Социјалистичката партија на Македонија изразува крајно несогласување од одлуката на македонските претставници во мешовита историска комисија да прифатат отворање на црковни прашања како тема на дискусија. Оваа неразумна одлука на ова откроирано работно тело претставува потврда на ирационалноста од неговото постоење како резултат на штетниот и антимакедонски билатерален договор со источниот сосед. Социјалистичката партија на […]

Соопштение

Социјалистичката партија на Македонија со внимание се запозна со последната изјава на премиерот на Португалија г-динот Антонио Коста во врска со проширувањето на Европската Унија. Оттаму, во контекст на сегашните институционални и буџетски услови, ЕУ не може да ги исполни очекувањата од проширувањето што сама ги создаде, а со настанатата криза самото прашање за проширување […]

Соопштение

Социјалистичката партија на Македонија искрено ја поддржува иницијативата и чинот на отварањето на Македонскиот културен клуб во Благоевград. Социјалистичката партија на Македонија без исклучок и со конкретни чекори во минатиот период застана на патот кон остварување на македонскиот национален интерес и правата на Македонците во Бугарија и насекаде низ светот. Социјалистичката партија на Македонија упатува […]

Сеќавање и почит за другарот Киро Поповски, првиот претседател на Социјалистичката партија на Македонија …

Сеќавање и почит за другарот Киро Поповски, првиот претседател на Социјалистичката партија на Македонија … Киро Поповски (13 април 1942 во Вратница, Тетовско — 29 октомври 1995 во Скопје) ― македонски правник, политичар и прв претседател на Социјалистичката партија на Македонија. Гимназијата ја завршил во Скопје и дипломирал на Правниот факултет во Скопје во 1965 […]

Честит 23-ти октомври

Денот на основањето на македонската револуционерна организација е пресвртницата со која започна долгиот пат за создавање на независна македонска држава, искрата од која се роди денешното македонско Сонце! Благодарение на свеста и визијата на тогашните напредни македонски интелектуалци, угледни луѓе и социјалисти за слобода, човечко достоинство и за правда, се поставија основите за почеток на […]

Честит 11-ти Октомври

Почитувани граѓани на Република Македонија, Денес го чествуваме 11 Октомври, Денот на народното востание, симболот на големата народно-ослободителна и антифашистичка борба која во 1941 година слободуљубивиот и правдољубив македонски народ ја поведе против фашистичките окупатори. 11 Октомври е Ден кој претставува најава на големата победа темелена на вредностите на слободата и човечкото достоинство, а сèнародната […]

Соопштение

Социјалистичката партија на Македонија оценува дека отварањето на бугарскиот клуб „Цар Борис Трети“ во Охрид е продолжување на омаловажувањето и понижувањето на македонскиот народ и на граѓаните во Македонија со согласност и дозвола на однародената и нелегитимна македонска власт. Социјалистичката партија на Македонија жестоко се спротивставува на отворените територијални претензии и желбите за бугаризација на […]

Соопштение

Социјалистичката партија на Македонија даде безрезервна поддршка и цврсто застана зад кандидатурата на г-ѓа Данела Арсовска за градоначалник на Скопје. Заедно со Коалицијата „Обнова на Македонија“ ја поддржавме Данела Арсовска и Програмата „Модерно Скопје“, концепт кој овозможува развој на Скопје, онаков каков што бараат и каков што заслужуваат граѓаните на главниот град. Една година подоцна, […]

Реакција на СПМ за културно-пропагандната мисија на Бугарија во Битола и Охрид

Социјалистичката партија на Македонија изразува најенергичен протест и незадоволство од постапките и изјавите на високи бугарски функционери при нивната културно-пропагандна мисија изминативе два дена во Битола и Охрид. Начините се менуваат, но целите остануваат исти! Со именувањето на наводниот културен центар во Битола со името на големиот непријател на македонскиот народ, Ванчо Михајлов, актуелната бугарска […]